Artrose en artritis
De koude en vochtige tijden zijn aangebroken.
Dat is vervelend voor de dieren die aan bewegingsproblemen als artrose lijden. Over het algemeen worden de symptomen van dit soort klachten heftiger met dit weer. Het leed is te verzachten door onder andere kruiden in te zetten die een specifieke werking hebben op het bewegingsstelsel. Het gaat hierbij vaak om verwarmende kruiden die de bloedsomloop stimuleren, ontstekingsremmende of pijnstillende kruiden. Daarbij moeten we goed kijken naar het type klacht en het type dier.
Artritis kenmerkt zich door ontsteking en de daarbij behorende pijn en vraagt om een andere kruid dan artrose waarbij er naast pijn met name stijfheid (vooral na rust) sprake is. Bij artrose wordt de kwaliteit van het kraakbeen minder waardoor er een ruw en onregelmatig oppervlak ontstaat. De schokdemping wordt steeds minder en de druk op de botdelen neemt toe. Hiernaast kunnen zich ook ontstekingen voordoen veroorzaakt door vrijgekomen kraakbeendeeltjes in de gewrichtsholte.
Er zijn nog al wat dieren en dan met name honden die lijden aan artritis of artrose.
Je kunt je afvragen waar dit door komt. Vaak is het een combinatie van factoren. Denk aan erfelijke belasting, verkeerde of teveel belasting op de gewrichten (met name bij paard en hond), de fok op afwijkingen in het skelet (dwerggroei, te snel groeiende grote hondenrassen), verkeerde voeding. Met vooral dit laatste kunnen we heel veel winst boeken, zowel preventief als in deel van de behandeling.
Slechte voeding betekent te veel gif- en afvalstoffen die op gegeven moment niet meer adequaat uit het lichaam verwijderd kunnen worden door onze uitscheidingsorganen. Hierdoor kunnen ze zich gaan ophopen met direct gevolgen voor de stofwisseling van bot- en kraakbeen. De kwaliteit gaat achteruit en er kunnen ontstekingen ontstaan. Goede voeding kan dit voorkomen of als er al problemen zijn, het proces remmen.
Voor onze honden en katten betekent dit een dieet van vers vlees (goede dierlijke eiwitten en vetten) aan gevuld met groenten/kruidenmix en eventueel vitaminen en mineralen. Het is belangrijk is om ze zo weinig mogelijk koolhydraten te geven. Met name katten, een carnivoor bij uitstek, kunnen daar niets mee. Hoe natuurlijker de voeding, hoe minder moeite het kost om dit om te zetten naar goede bouw- en brandstoffen zonder de productie van teveel afvalstoffen.
Is er eenmaal sprake van gewrichtsaandoeningen dan kunnen naast een goed dieet supplementen als visolie, glucosamine/chondrotoïne, MSM en kruiden als duivelsklauw, gember, moerasspirea en wilg ingezet worden. De supplementen hebben invloed op de kwaliteit van het kraakbeen en de kruiden hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Bij pijn en stijfheid kan ook een uitwendige toepassing van essentiële oliën in een basisolie verlichtend werken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan marjolein, rozemarijn, gember en geranium. Dit geldt dan vooral voor het paard en de hond, bij katten zijn we heel voorzichtig in het gebruik van essentiële olie.
En natuurlijk is er ook door middel van homeopathie veel te bereiken. Afhankelijk van wat het dier laat zien en zijn voorgeschiedenis denken we aan middelen als rhustox, bryonia en calcium carbonicum.
Heb je vragen over de gezondheid van je dier?
Bel of mail me via www.teamdier.nl